Svet

Coca-Cola kupuje Costa Coffee od Whitbreada

Coca-Cola kupuje Costa Coffee od Whitbreada

Coca-Cola je dogovorila preuzimanje drugog najvećeg svetskog lanca kafe Costa Coffee za 3,9 milijardi funti što je oko 5,1 milijardi dolara. Coca-Cola će kupiti Costa Coffee od britanskog Whitbread, otvarajući novi front delovanja koji se sve više udaljava od tradicionalne sode i gaziranih pića.

Whitbread je u saopštenju izjavio da je reč o dogovoru koji Coca-Coli donosi oko 4.000 kafića širom Evrope. Ova kompanija želi da odstrani kafu iz svog lanca poslovanja, a Costa Coffee su kupili 1995. godine za 19 miliona funti kada su imali samo 39 prodavnica. Za Coca-Cola ovaj ugovor donosi korak dalje u odnosu na gazirana pića, ka zdravijim opcijama.

-Ovaj topli napitak je jedan od segmenata gde Coca-Cola još uvek nema svoj globalni brend- rekao je izvršni direktor Coca-Cola, dodajući da im Costa daje pristup tržištu kafe sa veoma jakom platformom.

Vitbred će sa druge strane od ovog novca smanjiti svoj dug i doprineti penzionom fondu, a u planu je i dalje širenje hotelskog lanca.

-Očekujemo da ćemo vratiti značajnu većinu neto prihoda akcionarima- izjavila je izvršna direktorka Alison Brittain.

Coca-Cola je veliku pažnju usmerila i na mineralnu vodu. Ova kompanija će uložti 1,8 milijardi forinti (5,5 miliona evra) u proširenje pogona za mineralnu vodu u Zalasentgrotu, u zapadnoj Mađarskoj.