Svet

Vlasnik Zare seli prodaju svojih brendova na Internet

Zara se seli na Internet

Španski lanac prodavnica odeće Inditex, u čijem vlasništvu je Zara, planira da preseli prodaju svih svojih brendova na internet najkasnije do 2020. godine.

Ovaj prelazak bi obuhvatio i ona tržišta koja nemaju nijednu Zara prodavnicu, prenose svetski mediji. Podstaknut novim prodavnicama koje odeću prodaju isključivo putem interneta, kao što su Boohoo i Missguideda, najveći lanac prodavnica odeće u svetu, pionir koncepta brze mode, odlučio je da razvija nove tehnologije, udružujući snage sa tehnološkim firmama i testirajući nove metode upravljanja zalihama.

Tako je izvršni direktor Pablo Isla u Milanu najavio da će sistem naručivanja odjeće putem interneta i pokrivanja tih narudžbina zalihama iz fizičkih radnji proširiti na svih 96 zemalja u kojima Inditex ima fizičke prodavnice.


Osnivač Zare Amansio Ortega je biznismen o kome se malo zna. Živi skromno i ne biste ga prepoznali na ulici. Ovaj Španac, osnovao je Zaru 1975. godine sa suprugom Rosalijom, a danas drži i Masimo Duti, kao i Pul end ber. Ortega je dao samo tri intervjua. Ako bi se i pojavio na nekom javnom događaju, ne bi nosio ništa iz Zare nego majicu običnog kroja. Svaki dan ide u isti kafić, a ruča s radnicima u kantini. U slobodno vreme jaše konje ili se brine o kozama i kokoškama.