Svet

Cena piva rastu od sledeće godine

Cena piva rastu od sledeće godine

Pivopije širom sveta iduće godine najverovatnije očekuje preko 15% više cene omiljenog napitka zbog sušne godine. Očekuje se i rast gotovo svih važnih troškova u proizvodnji piva.

Prema izveštaju investicione banke Berenberg, najveći svetski proizvođači piva suočavaju se s rastom troškova proizvodnje od približno 16%. Ti troškovi će se vrlo verovatno preliti na cene piva iduće 2019. godine.

Poskupljenje proizvodnje prvenstveno je rezultat skoka cene ječma, jednog od ključnih sastojaka piva, čiji je rod ove godine uvelike podbacio širom Evrope zbog suše. Zbog očekivanja smanjene ponude pivarskog ječma, cena te sirovine početkom avgusta dosegla je najviši nivo u poslednjih pet godina od 236 evra po toni. Krajem avgusta cene ječma u Velikoj Britaniji su više za 37% na godišnjem nivou, a u Francuskoj za 23%.

Izveštaj citira i podatak američkog ministarstva poljoprivrede da su svetske zalihe ječma najmanje od 1984. godine. Međutim, pivari se ove godine nisu našli samo na udaru skupljeg ječma. Snažno su porasle i cene energije, pa i aluminijuma od kog se proizvode limenke, i to za 8%. Cena alumnijuma samo je prošle godine skočila za 20%.

Poskupljenje proizvodnje već se oseća u britanskim pivnicama. Prema podacima Britanskog udruženja pivnica, cena krigle piva dosegla je 3,65 funti i 7 je penija viša nego prošle godine.