Svet

Bernhard Špalt generalni direktor Erste Group Bank AG od 2020. godine

Bernhard Špalt, Erste Grupa

Erste Group Bank AG  je objavila da će Bernhard Špalt naslediti Andreasa Trajhla na položaju generalnog direktora Erste Group Bank AG od januara 2020. godine. Trajhl će se sa sadašnje pozicije povući na kraju 2019. godine, a Nadzorni odbor je kao njegovog naslednika imenovao Špalta, koji je trenutno na poziciji člana Izvršnog odbora nadležnog za upravljanje rizicima u Erste Banci Austrija (CRO Erste Bank Oesterreich).

– Rukovođenje Erste Bankom tokom njene evolucije od lokalne banke do najvećeg pružaoca finansijskih usluga u regionu Centralne i Istočne Evrope jeste nešto čemu sam posvetio život. To je za mene predstavljalo kako izazov, tako i veliko zadovoljstvo. Izuzetno sam ponosan na to što smo, zajedno sa skoro 48.000 naših zaposlenih, proširili banku, proveli je kroz finansijsku krizu i postavili je na još jače osnove u pripremi za narednu fazu rasta u digitalnoj eri. Važno mi je što smo prepoznati ne samo kao jedna od najmodernijih banaka sa najboljim rezultatima u Evropi, već takođe po usredsređenosti na donošenje prosperiteta našem regionu i klijentima, u skladu sa našom osnivačkom misijom. Uveren sam da je Bernhard Špalt najbolji izbor za predvođenje Banke u budućnosti- izjavio je Andreas Trajhl.

Predsednik Nadzornog odbora Erste Grupe, Fridrih Redler, koji je predvodio proces izbora naslednika Andreasa Trajhla, rekao je:
– Tokom svojih 27 godina u Ersteu, Bernhard Špalt je stekao široko iskustvo iz prve ruke u raznim bankarskim poslovima u CIE, kako u dobrim, tako i u lošim vremenima. On ima duboku vezu sa Erste nasleđem i DNK kodom i izuzetno je posvećen izgradnji banke za narednu generaciju.

– Velika je čast biti pozvan da nasledim Andreasa Trajhla na čelu Erste Grupe. Erste je pripremljena za rast, u velikoj meri zahvaljujući našem fokusu na realnom sektoru u CIE i inovativnim proizvodima i uslugama, poput naše digitalne bankarske platforme po imenu Džordž. U vreme kada se spremamo da sledeće godine proslavimo 200 godina postojanja Erste-a, zahvaljujući Andreasu Trajhlu i našim kolegama, preuzeću banku koja je okrenuta ka budućnosti, puna samopouzdanja i dobro pozicionirana da svojim klijentima pruži sve najbolje u oblasti bankarstva u decenijama koje slede- rekao je Bernhard Špalt.

Komentarišući doprinos Andreasa Trajhla Erste Grupi, Fridrih Redler je rekao:

-Teško je u dovoljnoj meri naglasiti odlučujuću ulogu koju je igrao Andreas Trajhl u istoriji Erste Grupe. Zajedno sa svojim rukovodećim timom, postigao je da Grupa izraste u najveću banku sa najboljim rezultatima u CIE, usmeravajući je kako u periodima brzog rasta, tako i izuzetnih izazova. Predstoji nam skoro jedna i po godina bliske saradnje sa Andreasom Trajhlom i njegovim rukovodećim timom, kako bismo obezbedili nesmetan prenos dužnosti i održali dinamiku rasta Banke u godinama koje slede.”

Bernhard Špalt će se povući sa svih svojih drugih dužnosti pre nego što postane zamenik generalnog direktora Andreasa Trajhla, što se očekuje sredinom 2019. godine.

Nakon povlačenja sa pozicije generalnog direktora, Andreas Trajhl će preuzeti dužnost predsednika Nadzornog odbora ERSTE fondacije, najvećeg akcionara Erste Grupe, od 2020. godine.


Bernhard Špalt (50) je izgradio čitavu svoju karijeru unutar Erste Grupe, priključivši joj se 1991. godine, odmah nakon diplomiranja. Zauzimao je razne pozicije u odborima u Centralnoj i Istočnoj Evropi i na nivou holding kompanije, gde je predvodio više projekata strateškog repozicioniranja.
Bio je član Upravnog odbora i CRO u Rumuniji (2017), Slovačkoj (2015-16) i Mađarskoj (2012-15). Prethodno je takođe obavljao dužnost CRO Erste Grupe (2006-12), nakon upravljanja uspostavljanjem Sektora za strateške rizike Grupe. Pre toga je predvodio aktivnosti u vezi sa upravljanjem problematičnim kreditima u Češkoj Republici i na taj način igrao ključnu ulogu u uspešnom preokretu banke Ceska sporitelna (1999-2002).
Bernhard je trenutno na poziciji Chief Risk Officer-a u Erste Bank Oesterreich, koja pripada Erste Grupi. Stekao je zvanje mastera na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beču 1992. godine.