News Region

Immofinanz kupio pet maloprodajnih parkova u Sloveniji i Hrvatskoj

retail immofinanz

Akvizicija austrijskog Immofinanz-a obuhvata tri centra u Sloveniji – u Krškom, Ptuju i Mariboru, kao i dva u Hrvatskoj – u Valpovu i Osijeku. U kupovini pet maloprodajnih parkova po ukupnoj ceni od skoro 50 miliona evra, posredovala je beogradska kancelarija američkog savetnika za nekretnine, CBRE, koja je uspešno savetovala austrijskog prodavca MID Group. Ovoj akviziciji prethodila je ona u kojoj je Immofinanz od domaćeg MPC-a kupio tri maloprodajna parka, u Subotici, Borči i Smederevu.

Proces prodaje maloprodajnog portfolija austrijske MID grupe u Hrvatskoj i Sloveniji, u kojem je pregovore vodio CBRE, započet je sredinom ove godine.

„Ovaj dogovor predstavlja samo još jedan pokazatelj povećanog interesovanja investitora za region i ponosni smo što smo savetovali MID u ovom fundamentalnom prekograničnom sporazumu“, komentariše Uroš Grujić iz CBRE-a, koji je od početka vodio proces prodaje u ime MID-a. „Kada je reč o regionu, Slovenija i Hrvatska su dva najistaknutija tržišta jugoistočne Evrope na kojima CBRE vodi poslovanje. U poslednjih 12 meseci, povećanoj investicionoj aktivnosti posebno je svedočila Slovenija, dok na oba tržišta očekujemo više zaključenih ugovora u četvrtom kvartalu ove i prvom kvartalu naredne godine.“

Kupovinom objekata u Sloveniji i Hrvatskoj, Immofinanz želi da ojača poziciju na tržištu maloprodaje u jugoistočnoj Evropi. Prodavac maloprodajnih parkova u ove dve zemlje regiona, austrijski MID Group, svoje aktivnosti u oblasti nekretnina razvio je širom Slovenije, Hrvatske, Italije, Slovačke i Mađarske.

***

O kompaniji CBRE

CBRE je najveća konsultantska kuća iz oblasti nekretnina na svetu, sa prihodom od 14,2 milijarde dolara u 2017. godini. Zapošljava više od 80.000 profesionalaca koji pružaju svoje ekspertske usluge investitorima i zakupcima u 450 poslovnica, smeštenih u preko 100 zemalja (ne računajući povezane kompanije). Od 2008. godine CBRE se nalazi na poznatoj „Fortune 500“ listi koja izlazi jednom godišnje u izdanju magazina Fortune i okuplja 500 najuspešnijih kompanija na svetu prema godišnjem prihodu.

CBRE svojim klijentima nudi širok spektar usluga, uključujući upravljanje objektima, transakcijama i projektima, kao i usluge upravljanja investicijama, usluge vezane za procene vrednosti, izgradnju, lizing, prodaju i zalaganje nepokretnosti i druge konsultantske usluge.

Kompanija CBRE od ove godine ima direktno predstavništvo u Beogradu, odakle posluje na osam tržišta jugoistočne Evrope.