Srbija Vesti

MOL Grupa ostvarila više od 500 miliona dolara EBITDA u prvom kvartalu 2019.

  • MOL Grupa ostvarila 514 miliona dolara (144 milijardi HUF) CCS EBITDA u Q1 2019. godine
  • Upstream EBITDA na istom nivou kao u istom periodu 2018 – 283 miliona dolara (79,4 milijardi HUF)
  • Downstream čista CCS EBITDA slabija u odnosu na prvi kvartal 2018 – 138 miliona dolara (38,6 milijardi HUF)
  • Segment Usluge kupcima nastavio dvocifreni rast
  • Ostvaren net profit iznosi 174 miliona dolara (48,6 milijardi HUF)

MOL Grupa objavila je danas finansijske rezultate za prvi kvartal 2019. godine. U prva tri meseca ove godine ostvarena EBITDA iznosi 500 miliona dolara i u skladu je sa planom za 2019. godinu.

EBITDA Upstream segmenta ostala je na istom nivou kao u prvom kvartalu prethodne godine i iznosi 283 miliona dolara (79,4 milijardi HUF) jer je proizvodnja neutralisala spoljne negativne faktore. U prvom kvartalu, podstaknuta dobrim performansama u Velikoj Britaniji, proizvodnja je dodatno porasla na 116.000 barela ekvivalenata nafte dnevno što je najveći nivo u prethodnih sedam godina.

Downstream segment beleži slabiji prvi kvartal ostvarivši 138 miliona dolara (38,6 milijardi HUF) čiste CCS EBITDA što je 37% niže u odnosu na isti period prethodne godine.

Segment Usluge kupcima nastavio je rast uz povećanje EBITDA za 10% u odnosu na prvi kvartal 2018. godine. EBITDA u iznosu od 89 miliona dolara (24,9 milijardi HUF) rezultat je snažnog doprionosa prodaje goriva i segmenta negoriva. U Srednjoj i Istočnoj Evropi potrošnja motornih goriva porasla je 3% (5% u Mađarskoj i Hrvatskoj) u odnosu na isti period prošle godine obezbeđujući dodatni podsticaj rastu.

Plinski Midstream segment dostigao je 66 miliona dolara (18,4 milijardi HUF) EBITDA u prvom kvartalu, što predstavlja pad od 23% u odnosu na posmatrani period prethodne godine.

„Ostvarili smo više od 500 miliona dolara EBITDA i pozitivne slobodne novčane tokove u prvom kvartalu, što nas postavlja na pravi put da ostvarimo projektovani plan za ovu godinu i finansiramo naše transformativne investicije. Zarada je opala sa visoke baze jer su rafinerijske marže bile znatno slabije što je delimično ublaženo snažnim internim rezultatima u svim poslovnim segmentima. Usluge kupicma nastavile su da ostvaruju dvocifreni rast EBITDA dok smo proslavljali otvaranje 700. po redu Fresh Cornera. Upstream je povećao proizvodnju na najviši nivo od 2012. godine“, izjavio je Zsolt Hernádi, Predsednik Uprave i glavni izvršni direktor.

O MOL Grupi

MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 25.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2.000 benzinskih stanica u deset zemalja srednje i jugoistočne Evrope.