Konferencije Konsalting Srbija

Pol Smit gost Ekonomskog fakulteta u Beogradu

Srbiji su neophodni kvalitetni profesionalci u finansijama

Pod pokroviteljstvom CFA Društva, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, održano je gostujuće predavanje Pola Smita, priznatog internacionalnog govornika i direktora CFA instituta, jedne od najprestižnijih institucija iz oblasti finansija i investicionog menadžmenta u svetu.
„Kako biste izgradili i oporavili infrastrukuru, Srbiji su potrebni kvalitetni profesionalci u finansijama, jer su neophodni za značajan privredni iskorak. Nijedan veliki infrastrukturni projekat ni u jednoj zemlji ne može da prođe bez kvalitetne finansijske i investicione podrške“, rekao je Smit razgovarajući sa studentima koji su zainteresovani da svoju buduću karijeru razvijaju u ovom pravcu.
Upitan za stanje beogradske berze, rekao je da fokus donosioca odluka treba da bude na drugoj strani – razvoju i ozbiljnom podsticanju malih i srednjih preduzeća: „Dobra berza ne vredi ništa ako nemate dobre kompanije koje na njoj posluju. Vlada mora da pruži maksimlanu podršku kompanijama da se razvijaju i posluju, posebno sektoru malih i srednjih preduzeća.“
Nakon gubljenja poverenja u finansijski sektor širom sveta, usled globalizacije i ekonomskih krahova, misija CFA insistuta je da finansijski sektor ponovo okrene ka klijentu i da služi dobrobiti društva. Institut se zalaže za uvođenje i poštovanje etičkog koda u biznisu generalno.
Chartered Financial Analyst (CFA) programi su globalno prepoznati kao zlatni standard u industriji i pružaju izuzetnu osnovu za razvoj veština investiranja, napredne finansijske i investicione analize kao i portfolio menadžmenta.
Takođe, CFA propagira veće uključivanje žena i drugih grupa koje su u manjini u ovom području poslovanja, kako bi se odvažili na karijeru u investicionom sektoru.