Aktuelno

Industrija uzima danak

FDA tvrdi da bi zabrana transmasti spasla oko 7.000 života i sprečila 20.000 srčanih udara godišnje u SAD

Industrija uzima danakFDA tvrdi da bi zabrana transmasti spasla oko 7.000 života i sprečila 20.000 srčanih udara godišnje u SAD

Prva zemlja koja je zakonski regulisala nivo transmasti u namirnicama bila je Danska još 2003. 

Istraživali smo da li je i na koji način ta oblast uređena u Srbiji i postoji li obaveza domaćih proizvođača da na deklaracijama proizvoda koji sadrže transmasti to i navedu

 

Kako nastaju transmasti?

Poreklo transmasti u ishrani savremenog čoveka je dvojako. Manje količine su prirodnog porekla i nalaze se u buteru i mlečnim proizvodima, a najveće količine transizomera masnih kiselina, kako za naš časopis objašnjava dr Danica Zarić, direktorka IHIS Nutricionizma, nalaze se u mastima dobijenim delimičnom hidrogenizacijom biljnih i ribljih ulja. 

 

Gde se nalaze transmasti i u kojim količinama?

Transmasne kiseline nalaze se u gotovo svim industrijskim proizvodima. Najviše ih ima u čvrstim margarinima, keksu, krekerima, kolačima, pecivima, kao što su lisnato testo i kifle, ali i u picama i grickalicama poput čipsa. Ima ih i u pohovanom mesu, bombonama, kokicama iz mikrotalasne rerne. Jedna krofna, recimo, kako ističe dr Danica Zarić, može da sadrži 3,2 grama, velika porcija pomfrita 6,8 grama, a 100 grama keksa oko 10 grama transmasnih kiselina. U 100 grama niskokaloričnog margarina, koji je proizveden postupkom delimične hidrogenizacije, može se naći oko 12 grama transmasnih kiselina, dok u industrijskoj hidrogenizovanoj masti one mogu činiti čak 60 odsto celokupnog sadržaja masnih kiselina.

 

Na koji način transmasti utiču na ukus namirnica?

Transmasti pomažu da namirnice zadrže određeni oblik i imaju prepoznatljiv izgled i ukus, što je u velikoj meri povezano s navikama potrošača, objašnjava za Market network Lela Tasić, tehnolog iz Asocijacije potrošača Srbije (APOS). Zato je važno, dodaje ona, da se kod dece stvaraju dobre navike, da u jednom danu ne konzumiraju, na primer, fina peciva, slatkiše i pomfrit.

 

Na koji način transmasti utiču na zdravlje?

Iscrpna medicinska ispitivanja objavljena u britanskim stručnim časopisima 2006. godine, dokazuju da postoji jaka veza između srčanih oboljenja i konzumacije transmasnih kiselina. Glavni dokaz za takav zaključak jeste istraživanje sprovedeno među 120.000 medicinskih sestara od 1976. godine. Devetsto žena koje su imale koronarne poremećaje podvrgnuto je pregledima i zaključeno je da se za svakih dva odsto više kalorija unetih transmasnim kiselinama (umesto ugljenim hidratima), rizik od bolesti udvostručava. 

Dokazano je i da transmasti povećavaju nivo ukupnog holesterola u krvi, ali da mogu da povećavaju i loš, a snižavaju dobar holesterol. Rezultat toga je pojava arterioskleroze, koja povećava rizik od obolevanja srca i krvnih sudova. U krajnjem ishodu može da dođe do nastanka angine pektoris, infarkta ili moždanog udara. Desetogodišnje špansko istraživanje kojim je obuhvaćeno 12.000 ljudi pokazalo je i da se zbog transmasti povećava depresija i učestalost infarkta.

Zašto američka FDA zabranjuje transmasti?

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) objavila je nedavno nameru da zabrani transmasti u namirnicama na tržištu, ističući da bi smanjivanje ili zabrana tih sastojaka u prerađevinama spasla oko 7.000 života i sprečila 20.000 srčanih udara godišnje u SAD.
Iako se u ishrani koriste već decenijama, FDA tek sada priznaje rizičan uticaj tih sastojaka na zdravlje, budući da je utvrđeno da povećavaju rizik od srčanih oboljenja. Osim toga, pokazalo se i da transmasti mogu uticati na raniji ulazak dece u pubertet, što je još jedan od razloga zbog kojih će SAD najverovatnije smanjiti dozvoljenu količinu transmasti u prerađevinama.

 

BAMBI: Eliminacija Transmasti se isplati

Kompanija Bambi jedan je od retkih primera među proizvođačima u Srbiji i jedini među konditorima koji su izbacili transmasti iz svih svojih proizvoda.

– Čitav proces eliminacije transmasti trajao je skoro tri godine. Za to vreme transmasti su postepeno zamenjivane biljnim mastima koje ne sadrže transmasne kiseline, a u saradnji s renomiranim svetskim proizvođačima masti, kako bi kvalitet proizvoda ostao na najvišem nivou – objašnjava za Market network Slađana Dragojlović, direktorka kvaliteta u kompaniji Bambi.

U procesu je učestvovao veliki broj stručnjaka iz Bambija, a u početku je, kako dodaje naša sagovornica, bilo potrebno preispitati mogućnosti primene masti bez transmasnih kiselina u svim proizvodima da bi se obezbedio kontinuirani kvalitet.

– Bilo je potrebno pripremiti materijale koji će najbolje odgovoriti zahtevima proizvoda, pribaviti i oceniti uzorke masti, izvršiti brojne laboratorijske probe i testiranja proizvoda, zatim potvrditi tehnološku izvodljivost, pratiti rokove trajanja proizvoda i njihovo ponašanje tokom skladištenja i na kraju oceniti kvalitet proizvoda na testovima potrošača – ističe Dragojlovićeva.

– Kratkoročno posmatrano, ovaj proces može se smatrati skupom investicijom, ali ne i dugoročno gledano, jer se njime uvode brojne dobrobiti za potrošače, što se u velikoj meri isplati i proizvođaču.

– Bambi se realizacijom ovog projekta priključio grupi vodećih svetskih proizvođača konditorskih proizvoda koji poštuju preporuke Svetske zdravstvene organizacije i koji su se obavezali da smanje ili potpuno eliminišu transmasti iz svojih proizvoda – zaključuje Dragojlovićeva.