Aktuelno

U beogradskim radnjama prodaje se radioaktivna riba?

Kakvu ribu jedemo
Svaka tuna ulovljena na obalama Kalifornije zagađena je radijacijom iz Fukušime. Kod nas se u radnjama našla riba ulovljena u kvadrantu 61, tj. u delu Tihog okeana u kome se nalazi i Japan, pa i njegova nuklearka u kojoj se pre dve godine desila havarija. 

Kakvu ribu jedemo

U beogradskim radnjama prodaje se radioaktivna riba?Svaka tuna ulovljena na obalama Kalifornije zagađena je radijacijom iz Fukušime.

Kod nas se u radnjama našla riba ulovljena u kvadrantu 61, tj. u delu Tihog okeana u kome se nalazi i Japan, pa i njegova nuklearka u kojoj se pre dve godine desila havarija.

Kakav je kvalitet te ribe?

Uov ribe u delu Tihog okeana oko japanskog grada Fukušime, gde je 2011. došlo do nuklearne katastrofe, zabranjen je u komercijalne svrhe, osim za potrebe ispitivanja mogućeg zagađenja radionukleidima. 

Medjutim univerzitet Stenford objavio je nedavno studiju u kojoj se pokazuje da tune, koje se mreste u japanskim vodama a u svojoj migraciji stižu do obala Kalifornije nose potpise Fukušime. Svaka tuna uhvaćena na obalama Kalifornije bila je zagađena radijacijom iz Fukušime. U njima su detektovani cezijum-134 i cezijum-137. Vreme poluraspada cezijuma-134 je  2.652  godina, a 137-ce, 30 godina. Stenford ovu informaciju koristi u svrhe praćenja migracije tuna i pokušaja da se tune zaštite od preteranog izlova. 

Ova informacija preplavila je svetske medije i izazvala veliku uzbunu. Srpski potrošači, inače nisu poznati po velikoj potrošnji ribe, nisu se preterano uzbuđivali. Sve dok se jednog dana globalna priča nije postala lokalna. Društvene mrež preplavile su fotografije smrznutog oslića na kojoj se vidi da je ulovljen u FAO zoni 61 označenoj kao visoko kontaminiranom. 

Fotografija je napravljena u Maxiju. Dva dana nakon eksplozije na društvenim medijima, usledilo je saopštenje Delhaize Srbija, čije delove prenosimo.

Delhaize Srbija

Naša kompanija primenjuje kontrole kroz audite dobavljača i taj mehanizam pokazao se kao izuzetan alat u smislu rangiranja, selekcije, odabira, praćenja i monitoringa dobavljača, stoji u saopštenju Delhaize Serbia povodom povezivanja njihovih proizvoda s mogućom kontaminacijom radionukleidima. 

Pored audita dobavljača uz poštovanje zakonskih obaveza prilikom svakog uvoza, Delhaize Serbia uspostavio je i sistem monitoringa koji sprovode eksterne akreditovane laboratorije. Ta kompanija sprovodi prijemne kontrole kako u distributivnim centrima tako i u maloprodajnim objektima, gde se analiziraju parametri koji su u skladu s internim kriterijumima kvaliteta.

– Kontrola transporta kao sastavni deo hladnog lanca predstavlja bitan deo u sistemu kontrole koji nam daje sigurnost da se na našim policama i u vitrinama nalaze zdravstveno ispravni, bezbedni i kvalitetni proizvodi – kažu u Delhaize Serbia.

Prema podacima iz Instituta za higijenu i tehnologiju mesa iz Beograda, koji analize na radioaktivnost radi u saradnji s Institutom Vinča, u Srbiji nikada ni u jednoj analizi uzoraka namirnica nisu pronađene radioaktivne supstance iznad zakonom dozvoljenih parametara.

U beogradskim radnjama prodaje se radioaktivna riba?Fakultet veterinarske medicine

Kontrolu uzorka zamrznutog fileta oslića poreklom iz Kine datog 10. januara 2013. godine, po narudžbini CIN-a izvršio je Fakultet veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, Katedra za radiologiju i radijacionu higijenu. Tako je i analizom oslića Premia, koji se prodaje u objektima Maxi i Tempo, a za koji je postojala sumnja da ima povišen stepen radioaktivnosti, utvrđeno da je potpuno bezbedan za korišćenje.

Mnoge države koje uvoze proizvode iz Japana, posle havarije u Fukušimi iz predostrožnosti je pooštrilo mere testiranja radioaktivnosti prehrambenih proizvoda, pa i japanskih morskih produkata. Ipak, ni u jednom poznatom sličaju nije zabeleženo prisustvo radioaktivnosti iznad dozvoljenih granica. 

Prema podacima Grupacije Privredne komore Srbije za ribarstvo, Srbija nikada nije iz Japana uvozila ribu.

Kontrola radioaktivnosti obavlja tokom redovnih laboratorijskih ispitivanja bezbednosti uvozne hrane. Posle incidenta u Fukušimi uvedena je pojačana kontrola hrane iz Japana, pa se tako ispituje radioaktivna kontaminacija svake pošiljke pre nego što se pusti na naše tržište.

Ko kontroliše ribu u Srbiji

Kontrola na radioaktivnosti određenih namirnica pri uvozu u Srbiju obavlja Granična veterinarska inspekcija. 

Kontrolu uvoza ribe kroz monitoring obavljaju naše laboratorije preko nadležnog ministarstva, dostavljaju se odgovarajućim organima EU. Na osnovu tih izveštaja Komisija EU odlučuje da li neka riba ili druga namirnica može da se iz neke zemlje izvozi u EU. 

Srbija zbog dobrih rezultata monitoringa bezbednosti domaće proizvodnje ima dozvolu za izvoz u EU. U aprilu nam je bila i inspekcija EU za ribu i njihovi nalazi su pozitivni.

Srbija je uključena u sistem brzog obaveštavanja (Rapid Alert Sistem), tako da sve nepravilnosti u kontroli bezbednosti hrane koje se eventualno otkriju u bilo kojoj zemlji EU saznajemo veoma brzo, pa naši nadležni organi mogu da reaguju i preduzmu mere da se takva hrana ne nađe na tržištu Prema informacijama Privredne komore Srbije dobijenom od akreditovanih laboratorija, preciznije, u Laboratoriji za radijacionu higijenu, Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, tokom 2011. godine izvršeno je 253 gamaspektormetrijskih analiza ribe iz uvoza, u 2012. godini 273 analiza, a u 2013. godini (do danas) 202 analize. 

Uvoz ribe 2012.

Srbija je u 2012. uvezla ribe i prerađevine od ribe u vrednosti od 100 miliona dolara. Zemlje iz kojih se najviše uvozi riba i prerađevine od ribe u Srbiju su Tajland, Vijetnam, Hrvatska i Argentina. Najveći uvoznik ribe je Delhaize Srbija. Vrsta ribe koja je najzastupljenija iz uvoza je agrentinski oslić. U 2012. godini uveženo je oko 3.000 tona ove vrste, a ostale vrste ribe oko 4.000 tona.