Domaće trgovine

Osmeh rešava sve probleme

Ljiljana Radojčić, šef objekta MP 047, Univerexporta

Dobar trgovac je ljubazan trgovac. Srdačnost i osmeh rešavaju sve u životu, pa tako i u trgovini. Da bi bio uspešan, trgovac mora dobro da poznaje i robu kako bi u svakom trenutku mogao da odgovori na brojna pitanja kupaca. Komunikativnost je takođe veoma važna, dok se čistoća i urednost podrazumevaju. Najvažnije je da trgovac voli svoj posao jer mu tako neće biti teško da uradi šta god se od njega zahtevalo

Edukativne radionice veoma su važne i mnogo mi pomažu da postanem još bolji trgovac nego što jesam, a naročito su dobre za trgovce početnike ili one koji su se u trgovini našli iz drugih struka.

Trgovina se uči. U školi sam stekla osnovna znanja o trgovini, dok sam iskustvo sticala radeći na različitim pozicijama, od kasirke, preko smenovođe odeljenja neprehrane, zamenika šefa objekta, do šefa objekta u Crnotravskoj 7–9, na Banjici. Iako sam završila trgovačku školu, a zatim se i oprobala na Višoj poslovnoj školi, tek u praksi sam zavolela trgovinu, kojom se bavim evo već skoro dvadeset godina.

Koliko je trgovac nekad bio cenjen, toliko je danas, nažalost, omalovažavan. Danas je u Srbiji veoma teško biti trgovac jer su kupci sve zahtevniji, naročito kada pred sobom imaju veliki izbor. A sada je svakako tako. Ipak, bez obzira na to, prema svim potrošačima dobar trgovac uvek se ponaša isto. U Univerexportu, kupac je uvek u pravu, a tako bi trebalo da bude i u trgovini uopšte.

Maloprodajni objekat za koji sam zadužena mora uvek da izgleda besprekorno. U tome mi pomažu kolege, zamenici Žaklina Ninković i Nemanja Ivanišević. Iako zvanično radim sedam sati dnevno, i kada nisam u objektu, uvek sam dostupna za slučaj da iskrsne neki problem koji, što se mene tiče, mora odmah da se reši.

Iako mi je pozicija šefa objekta donela veću odgovornost, ne smatram svoj posao stresnim. Ili sam se dobro snašla ili stres lako podnosim. Odgovaram za pedeset ljudi kojima svakog jutra podelim zaduženja, ali ih i kontrolišem da bih bila sigurna da objekat funkcioniše onako kako treba. To nam omogućava da dobro radimo kao tim. Uigrani smo i mogu da se pohvalim da se do sada niko nije žalio na moje šefovanje.