Srbija

Miodrag Kostić kupio Victoria Group

MK

Miodrag Kostić kupio je Victoria Group, a kompanija MK Group isplatila je obaveze prema EBRD i uskoro bi trebalo i ostale. Kostićeva kompanija sada ima udeo od 67 odsto dok dosadašnji većinski vlasnici Viktorija grupe Milija Babović i Nandi zadržavaju paket akcija od 16, 5 odsto.

Victoria Group godišnje izveze robu za 178 miliona evra. Ranije je kompanija imala brz i snažan rast, ali je pre nekoliko godina ušla u probleme sa bankarima.

Direktor MK Group, Dušan Radičević, izjavio je da zainteresovanost MK Group za preuzimanje potraživanja od kreditora predstavlja poslovnu priliku za dalji razvoj obe kompanije i čitavog srpskog agrara, kao i višestruku korist za sve uključene strane u ovom procesu.

Istorijat Victoria Group

Miograg Kostić je i ranije  upućivao ponude za kupovinu šabačke kompanije. Victoria Group su pre 16 godina osnovali Stanko Popović, Milija Babović i Zoran Mitrović, ali tokom prethodnih godina kompanija se širila, menjala je i sedište i suvlasnike. Vlasničke udele stekli su, u međuvremenu, i EBRD (21,35 odsto) i Apsara limitid sa Kipra (11 odsto), dok po 22,55 odsto udela imaju Zoran Mitrović i Milija Babović. Preostalih 22,55 odsto kompanije Victoria Group je pre nekoliko godina otkupila od Stanka Popovića, pa je sama kompanija postala vlasnik njegovih akcija.

Upućeni kažu da je kompanija zapala u probleme u poslovanju zbog nemogućnosti da povrati ili čak i da pokrene neke od svojih investicija, što ju je onda dovelo u situaciju da firme u njenom sastavu, poput Sojaproteina koji je jedinstven po tome što jedini proizvodi genetski nemodifikovanu soju u Evropi, opterećene visokim troškovima kamata, počnu da posluju sa gubicima, umesto sa profitom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: B92

Ostavi komentar