Srbija

Od 16. jula počinje naplata kesa u svim Delhaize objektima

Od 16. jula počinje naplata kesa u svim Delhaize objektima

Kompanija Delhaize počeće od 16. jula da naplaćuje plastične kese i u prodavnicama Maxi i Tempo. Kese će koštati dva dinara u Maxiju, odnosno pet dinara u hipermarketima. U ovoj trgovinskoj kompaniji rekli su da je upotreba plastičnih kesa smanjena 60% u Shop&Go prodavnicama, u kojima je ova praksa uvedena pre tri meseca.

– Svest građana se polako menja i drago nam je što smo naišli na pozitivne reakcije – kažu u Delhaize-u i dodaju da, prema iskustvu koje imaju sa drugih tržišta, cena treba da bude simbolična, ali dovoljna da podseti kupce o značaju promena navika koje su usmerene ka zaštiti životne sredine.

U prilog tome ide i podatak da je u drugim zemljama u kojima posluje ovaj belgijski trgovac upotreba kesa smanjena gotovo 80 odsto.

– Zaposleni u radnjama nam prenose svakodnevna iskustva i da je zapravo sve više onih koji dolaze u kupovinu sa cegerom. To je ono što želimo da postignemo i u Maxiju i Tempu – rekla je Mirjana Jovašević, direktorka za korporativne komunikacije i održivo poslovanje kompanije Delhaize Serbia.

Zbog toga će u nedelji pre početka akcije, od 9. jula, svi kupci koji u Maxiju budu ostvarili račun veći od 1.500 dinara, odnosno u Tempu za račun veći od 3.000 dinara, dobijati besplatne cegere, sve do isteka zaliha.

Inače, u Srbiji građani u proseku troše sedam plastičnih kesa dnevno, odnosno 2.555 godišnje, što je više od dve milijarde kesa godišnje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: Politika

Ostavi komentar